Regulamentul de editare

Mentat – principii

Sunteţi la un pas distanţă de un sistem de editare cu totul nou pe piaţa de carte din România. Acest proiect va fi dezvoltat treptat şi va evolua împreună cu cititorii şi Editorii Virtuali care îl vor accesa şi folosi. Orice sugestie este binevenită.
Mentat.ro se bazează pe un principiu de editare simplu: aproape orice carte îşi are cititorii săi şi orice cititor are preferinţele sale de lectură. Puse împreună, cele două afirmaţii au generat sistemul pe care îl accesaţi acum.
Elementele de bază ale procesului de editare virtuală în cadrul deciziei colective de editare constau în câţiva paşi simpli:

  1. Deveniti Editor Virtual înscriindu-vă la Mentat.ro și susținând proiectul dorit.

Acest lucru presupune ca, în momentul în care aţi decis care este domeniul de editare care vă interesează ori proiectul care vă reprezintă, să completaţi formularul de înscriere cu datele dumneavoastră personale şi să achitaţi unul dintre multiplele rewarduri de la acel proiect. Contribuţia dvs. proprie la publicarea unei cărţi din categoria aleasă reprezintă contravaloarea elementelor din oferta respectivă a proiectului. De regulă, această contribuție NU include taxele de expediție, costurile de deplasare, alte costuri independente de proiect.

În general, pentru orice fel de contribuție, numele dumneavoastră va fi inclus în caseta redacţională, într-o secţiune specială nivelului de contribuție ales. În plus, veţi avea dreptul să achiziţionaţi cărţi ale altor domenii de editare la preţuri care nu includ costurile de distribuţie şi veţi putea participa la evenimentele organizate de către Grupul de Editori Virtuali în calitate de Membru, ceea ce va aduce o serie de avantaje privind taxele de participare, prioritate etc.

  1. Principiul donației

Ca Editor Virtual, susțineți, prin contribuția dvs., apariția unei cărți. În principiu, dvs. NU cumpărați ceva, ci alegeți să donați pentru o cauză, de această dată editorială. Rewardurile menționate la fiecare nivel de contribuție vă vor fi acordate cu titlu gratuit.

Totuși, noi ținem seama de faptul că dvs. alegeți să susțineți o cauză anume, nu alta. Membrii Mentat.ro se angajează să editeze strict în termenii stipulați în fiecare proiect. Dar pentru că există și o serie de proiecte deschise, prin care se încearcă realizarea unui proiect editorial, există riscul ca acel proiect pe care doriți să-l finanțați să nu mai fie fezabil. În acest caz, există riscul de needitare.

Riscul de needitare

Când proiectul pe care l-ați finanțat nu mai are șanse să apară (este subfinanțat, drepturile de autor nu mai sunt valabile etc), noi numim acest lucru forță majoră de needitare. Și pentru că dorim ca eforturile dvs. să nu fi fost în van, contul dvs. de Editor Virtual va fi creditat cu Credite Mentat. Mai exact, cu credite specifice portalului nostru, echivalentul contribuției în bani pe care ați făcut-o, pe care le puteți realoca către un alt proiect editorial de interes pentru dvs.

În acest moment, Mentat.ro nu permite deschiderea independentă de proiecte pe portal. Toate proiectele sunt verificate de către noi și propuse după ce se iau o serie de măsuri de siguranță. În orice caz. fondurile strânse pentru un proiect rămân blocate până în momentul în care posibilitatea de finanțare pentru acesta se încheie.

Există și situația în care proiectele rămân deschise pentru finanțare și după ce s-a încheiat perioada inițială de finanțare. În acest caz, înseamnă că proiectul a fost finanțat cu succes și rewardurile pot fi oferite în continuare.

  1. Implicați-vă în promovarea proiectului dvs. pentru ca șansele să crească

Ce înseamnă, de fapt, implicare?

Contribuţia pe care o oferă fiecare Editor Virtual la dezvoltarea unui proiect colectiv în care s-a implicat este esenţială pentru finalizarea proiectului. Implicarea in dezvoltarea sistemului nu este obligatorie şi lipsa acesteia nu vă afectează în nici un fel drepturile pe care le obţineţi prin înscrierea în sistem. Totuși, trebuie să știți că fiecare share, like sau mesaj contează foarte mult. Cu cât faceți mai mult cunoscut proiectul pe care îl susțineți, cu atât șansele lui de realizare sunt mai mari.

Ce şi unde?

Pentru a putea contribui eficient, vă punem la dispoziţie cateva exemple de participare:

Facebook

Grupul Mentat este un grup închis, unde accesul se face doar cu aprobare. Dacă ați ales să finanțați un proiect, atunci sunteți admis implicit în grupul de pe Facebook. Propuneţi pe pagina noastră de Facebook orice carte pe care o doriţi publicată în limba română. Propunerile voastre reprezintă o sursă împortantă de inspirație pentru Planurile Virtuale de Editare (PEV) viitoare. Dacă sunteţi Editor Virtual, beneficiaţi de dreptul de a propune titluri noi pentru publicare. Dorinţa voastră ca aceste titluri să apară în limba română trebuie să se regăsească şi în ajutorul pe care îl oferiţi comunităţii să le ia în consideraţie. Motivaţi-vă propunerea şi susţineţi-o pe Facebook sau în forum.

Forumul

Un alt instrument cu ajutorul căruia vă puteţi implica în dezvoltarea comunităţii din care faceţi parte este Forumul. Forumul conţine atât grupuri private anexate fiecărui proiect în parte, cât şi Forumuri publice, unde sunt deschise discuţii generale.
Pentru a promova un titlu general care vi se pare important pentru Hobby-ul personal sau pentru a putea atrage noi susţinători şi membri în susținerea unui proiect, este important să nu neglijaţi mesajele publice ale Membrilor Editurii Virtuale şi nici subiectele deschise de către aceştia.

Pentru a susţine un titlu propus spre finanțare, puteţi deschide un forum în categoria Proiecte în derulare. De asemenea, categoria „Propuneri de titluri noi”, este cea în care puteți să iniţiaţi o discuţie pe marginea unui titlu dorit spre editare. Orice înformaţie suplimentară pe care o furnizaţi este importantă.

Important! Inainte de a iniţia un forum, căutaţi să vedeţi dacă nu există deja unul deschis pentru titlul respectiv. Orice forum dublu va fi închis, tinând cont de data publicării acestuia.