- Descriere
- FAQ
- Comentarii
- Susținători
Un adevărat science fiction clasic, publicat în 1970, cu un conţinut încă proaspăt și deloc depăşit, din contră. The Embedding este un prim şi remarcabil roman din cariera lungă și distinsă a scriitorului britanic Ian Watson.
Premii
Prix Apollo 1975 (câştigător)
Nebula Awards Best Novel (nominalizare)
John W Campbell Memorial Award Best Novel (nominalizare)
Genialul roman de debut al lui Ian Watson a fost unul dintre cele mai importante apariţii din SF-ul Britanic al anilor 70. Tonic din punct de vedere intelectual și extrem de captivant, este povestea a trei experimente în lingvistică, o analiză a naturii comunicării umane. Extrem de inteligent, energic și provocator, romanul l-a situat imediat pe Watson printre scriitorii cu o rară putere de creaţie și viziune, fiind recunoscut astăzi ca un clasic modern al literaturii science fiction.
„Ian Watson speculează, în cel mai faimos și premiat roman al lui, limbajul uman. Nu doar în ceea ce priveşte percepția limbajului. Şi în nici un caz numai despre învățare și inteligență sau percepția dimensiunilor în lingvistică. Ci despre imperialism și consecințele lui. Şi despre un prim contact cu extratereştrii. Și despre rolul știinţei şi eticii ei. Și, de asemenea, asupra unui ritual ciudat al morţii, droguri, terorism şi aproape o revoluție într-o țară preluată de armată. Printr-o magie narativă, Ian Watson reușește să rezolve toate aceste probleme în doar 200 de pagini.
Tema principală a romanului este aceea că procesul de învăţare și raționamentele noastre sunt afectate de structura limbajului și surplusul sau inutilele spații care există între informațiile primite și este, prin urmare, esențial pentru noi să creăm un limbaj fără aceste spații, un limbaj „încorporat”, cu ajutorul căruia am putea obține o mai bună înțelegere a multor concepte care acum ne scapă. Această temă este, fără îndoială, fascinantă și neobișnuită, la fel ca şi multele alte probleme critice din fundalul acestei poveşti. Problema este că Watson nu face mai ușor de imaginat ceea ce el nu explică…”
Carlos Jürchik, pentru Stardust
O scurtă incursiune
Acţiunea romanului începe într-un institut de cercetare britanic, unde lingvistul Chris predă o formă rară de limbaj la patru copii care trăiesc într-un mediu artificial. Limba este engleza, dar restructurată gramatical de un calculator: o engleză „auto-integrată” pe care nicio persoană crescută într-un mediu social normal nu o poate vorbi. Scopul experimentului este de a descoperi dacă gramatica este inerentă creierului uman sau dacă indivizii pot fi antrenaţi să gândească în mai multe gramatici complexe, ceea ce ar deschide noi posibilități pentru minte.
Între timp, în Brazilia, un prieten al lui Chris Sole studiază un trib indian cunoscut sub numele de xemahoa. Un potop nimicitor amenință teritoriul xemahoa din cauza unui baraj uriaş construit de guvernul militar brazilian, cu asistența financiară și tehnică din partea Statelor Unite ale Americii. Antropologul Pierre Darriand este mandru de a fi descoperit că xemahoa vorbesc două tipuri de limbaj: limbajul de zi cu zi și o a doua limbă învăţată sub influența unui drog. Acest „xemahoa B” este un limbaj „auto-încorporat”, cu o sintaxă aparent de neînțeles, foarte similar cu limbajul artificial unic învăţat de cei patru copii în Anglia.
O navă extraterestră ajunge pe pământ, iar Chris Sole este trimis în Statele Unite pentru a încerca să comunice cu ocupanții navei. Extratereştrii îşi spun sp’thra şi învaţă extrem de repede limba engleză. Sole descoperă că limbile sunt principala lor preocupare: ei doresc să facă schimb de tehnologie pentru creiere umane vii, „programate” să vorbească diversele limbi de pe Pământ.
De ce acum în limba română?
The Embedding este o carte greu de tradus și greu de digerat de către publicul actual (un mare editor de SF român a spus-o cu doar câțiva – puțini – ani în urmă, apoi a plecat dintre noi). Acesta este secretul pentru care The Embedding a apărut, în general, în foarte puține limbi. În plus, cartea a fost considerată prea… intelectuală. Dacă ești pasionat de filosofie, lingvistică, lingvistică aplicată, ideile din carte te vor bucura și te vor marca profund. Dacă ești doar fan acțiune/entertainment, atunci este mai bine s-o încerci doar dacă chiar vrei o mare provocare.
Considerăm că această carte poate apărea doar prin efortul comun al fanilor SF din România, a oamenilor pasionați de idee și evoluție, folosind platforma Mentat.ro.
Scopul nostru este să atragem atenția asupra unui mare scriitor de SF. Iar dacă celelalte edituri îl vor prelua cu celelalte titluri ale sale, atunci vom considera misiunea îndeplinită.
Etapa Artificial Intelligence
Inteligenţă artificială este un film în regia lui Stanley Kubrik, produs de Steven Spielberg după un scenariu de Ian Watson, scris după o povestire de Brian Aldiss.
„Timp de aproape două decenii, Stanley Kubrick a fost obsedat din când în când de proiectul unui film de science fiction, în care un copil robot, inițial cunoscut sub numele de Supertoys și numit ulterior AI (de la Artificial Intelligence). Inspirația a fost o poveste scurtă a autorului britanic Brian Aldiss, intitulată Super-Toys Last All Summer Long, publicată pentru prima dată într-o ediție specială a Bazaar Harper în 1969, anul nu doar al primei aselenizări, dar și a lansării filmului 2001 : A Space Odyssey.„
Ian Watson povesteşte, cu umor, dar şi profunzime şi acurateţe, aventura scrierii scenariului pentru Inteligenţă artificială într-un articol document. Întregul articol poate fi citit aici.
Ian Watson s-a născut în anul 1943, în Marea Britanie.
Primul său roman, The Embedding, a apărut în 1973, clasându-se pe locul al doilea la premiile John W. Campbell Memorial și câștigând premiul francez Apollo. Este considerat primul roman SF care folosește ca temă psiholingvistica, la fel ca multe alte romane ale lui Ian Watson, care abordează teme din comunicare, conștient, percepție alterată, evoluția minții, natura inteligenței extraterestre (inclusiv inteligența delfinilor și balenelor) și alte coduri, obiceiuri și amestecuri culturale după care oamenii își structurează viața.
Alchimia, arta și știința parfumului, costumele, cosmologia, decorarea torturilor, istoria iluminatului, arta renascentistă a memoriei – toate acestea reprezintă ingredientele principale pentru cele peste treizeci de romane ciudate si peste o sută si cincizeci de povesti, făcându-l pe Greg Benford sa-l descrie ca pe o „Figură descreierată și cutezătoare a generației sale” și Encylopaedia Psychedelica să-l încadreze, alături de Timothy Leary, printre cei care „au înțeles ideea că știința din secolul XX este la fel de minunată și bizară precum tapiseria heraldică a Evului Mediu”, nemaipunând la socoteală faptul că este menționat alături de Blake, Rimbaud, Stapledon, Ballard și Burroughs.
La sfârșitul anilor ’80 a trecut printr-o etapă „de groază”, culminând cu The Fire Worm (1988), un roman care s-a dezvoltat pornind de la povestirea „Hole Jingling Geordie”, pe care cititorii Interzone au votat-o simultan la titlul de cea mai bună și cea mai proastă povestire a anului, fiind un amestec de SF și horror, un ABC al alchimiei, despre o creatură care a apărut datorită unui eveniment medieval de tip Cernobîl, ale cărui repercusiuni s-au transmis prin timp. Destul de des, Ian Watson scrie între genuri, participând cu succes la crearea a ceea ce unii numesc Slipstream. Astfel sunt epopeea Science Fantasy Spațiul Mana, formată din două cărți: Recolta norocoasei ( Luchy’s Harvest – 1993) și The Fallen Moon (1994), care se inspiră din mitologia finlandeză, tehno-triller-ul SF Hard Questions (1996) și Oracle (1997), primul despre computerele cuantice și conștiința și cultele și milițiile americane, iar cel din urmă despre un centurion roman din vremea lui Boudicca, târât prin timp în zilele noastre și care se încurcă cu ultranaționaliștii IRA.
CITAT:
„E destul de ciudat faptul că există ceva. Și este la fel de ciudat că am evoluat ca ființe capabile să ne gândim la astfel de lucruri. Paradoxurile îmi alimentează imaginația. De aceea, poveștile mele reunesc elemente care par la început că nu au nicio legătură între ele. Poate că ceea ce scriu ar putea fi descris ca suprarealism științific.”
Resurse despre Ian Watson pe web:
Ian Watson la Amazon.
Website-ul lui Ian Watson administrat de Roberto Quaglia la www.ianwatson.info
Nivelurile de reward pentru contribuția la această carte sunt:
SUSȚINĂTOR – 10 lei
Susţine apariţia unei cărţi uimitoare, care să completeze peisajul SF cu o temă care nu a mai fost astfel tratată.
Mesaj de confirmare personalizat – veți primi un mesaj standardizat de mulțumire prin e-mail, cu adresare personală.
Menționarea contribuției într-o secțiune specială a cărții digitale și a cărții tipărite, versiunea Softcover, ca SUSȚINĂTOR.
FAN Ian Watson – 15 lei
Primiți o carte poştală de colecţie, cu reproducerea copertei I și autograful lui Ian Watson.
DIGITAL FAN – 20 lei
Cartea în format digital, personalizată, va fi expediată pe adresa dvs. de e-mail înainte de lansarea pe hârtie. Astfel, veți fi primul care o va citi!
Mesaj de confirmare personalizat – veți primi un mesaj standardizat de mulțumire prin e-mail, cu adresare personală.
Menționarea contribuției într-o secțiune specială a cărții digitale și a cărții tipărite, versiunea Softcover, ca Digital FAN.
EDITOR VIRTUAL – 25 lei
Mesaj de confirmare personalizat – veți primi un mesaj standardizat de mulțumire prin e-mail, cu adresare personală.
Menționarea contribuției într-o secțiune specială a cărții digitale și a cărții tipărite, versiunea Softcover, ca EDITOR VIRTUAL.
Primiți cartea în format digital, personalizată, care va fi expediată pe adresa dvs. de e-mail înainte de lansarea pe hârtie. Astfel, veți fi printre primii care o vor citi!
Primiți cartea tipărită, versiunea Softcover.
MENTAT – 35 lei
Mesaj de confirmare personalizat – veți primi un mesaj standardizat de mulțumire prin e-mail, cu adresare personală.
Menționarea contribuției într-o secțiune specială a cărții digitale și a cărții tipărite, versiunea Softcover, ca MENTAT.
Cartea în format digital, personalizată, va fi expediată pe adresa dvs. de e-mail înainte de lansarea pe hârtie. Astfel, veți fi printre primii care o vor citi!
Primiți cartea tipărită, versiunea Hardcover.
MENTAT Plus – 50 lei
Mesaj de confirmare personalizat – veți primi un mesaj standardizat de mulțumire prin e-mail, cu adresare personală.
Menționarea contribuției într-o secțiune specială a cărții digitale și a cărții tipărite, versiunea Softcover, ca MENTAT.
Cartea în format digital, personalizată, va fi expediată pe adresa dvs. de e-mail înainte de lansarea pe hârtie. Astfel, veți fi printre primii care o vor citi!
Primiți cartea tipărită, versiunea Hardcover.
Primiți o carte poştală de colecţie, cu autograful lui Ian Watson.
SPONSOR – 500 lei
Mesaj de confirmare personalizat – autorul va trimite un mesaj de mulțumire prin e-mail, cu adresare personală.
Menționarea contribuției într-o secțiune specială a cărții digitale și a cărții tipărite (versiunea Softcover și Hardcover), ca Sponsor Principal.
Cartea digitală personalizată, în format epub+mobi.
2x Cartea tipărită, versiunea Hardcover (ediție de lux), cu autograful traducătorului pe carte.
Cod de reducere 50% cadou: Posibilitatea de a achiziționa mai multe exemplare din ediția Softcover (maximum 10 buc.) pentru prieteni sau oferirea în mod direct a acestui cod cu reducere 50% din prețul de listă al cărții.
Reclama dorită pe o pagină de interior a cărții, la finalul cărții.
SPONSOR PLUS – 1000 lei
Mesaj de confirmare personalizat – autorul va trimite un mesaj de mulțumire prin e-mail, cu adresare personală.
Menționarea contribuției într-o secțiune specială a cărții digitale și a cărții tipărite (versiunea Softcover și Hardcover), ca Sponsor Principal.
8x Carte poștală de colecție, cu o dedicație și semnătura autorului, cu valoare numismatică.
Cartea digitală personalizată, în format epub+mobi.
8x Cartea tipărită, versiunea Hardcover (ediție de lux), cu autograful traducătorului pe carte.
Cod de reducere 50% cadou: Posibilitatea de a achiziționa mai multe exemplare din ediția Softcover (maximum 10 buc.) pentru prieteni sau oferirea în mod direct a acestui cod cu reducere 50% din prețul de listă al cărții.
Reclama dorită pe o pagină de interior a cărții, la finalul cărții.
SPONSOR PRINCIPAL – 4000 lei
Mesaj de confirmare personalizat – autorul va trimite un mesaj de mulțumire prin e-mail, cu adresare personală.
Menționarea contribuției într-o secțiune specială a cărții digitale și a cărții tipărite (versiunea Softcover și Hardcover), ca Sponsor Principal.
10x Carte poștală de colecție, cu o dedicație și semnătura traducătorului, cu valoare numismatică.
Cartea digitală personalizată, în format epub+mobi.
10x Cartea tipărită, versiunea Hardcover (ediție de lux), cu autograful traducătorului pe carte.
Cod de reducere 50% cadou: Posibilitatea de a achiziționa mai multe exemplare din ediția Softcover (maximum 10 buc.) pentru prieteni sau oferirea în mod direct a acestui cod cu reducere 50% din prețul de listă al cărții.
Coperta IV, cu reclama dorită (în funcție de situație, pe coperta IV se vor regăsi și elementele specifice machetei editoriale).
Stretch Goals
Project FAQ
Plata contribuției pentru susținerea proiectului nu include și costul transportului. Acesta se va achita separat pentru produsele primite prin poștă, la ridicarea pachetului (9.90 lei).
Sponsorizarea se face pe baza unui contract de sponsorizare cu Societatea Culturală Nexus-Kogaion, organizatoarea Campaniilor.
-
Ileana Andreea Drop09/07/2017Mentat Plus - The Embeddinglei50.00
-
Cristian Homeuca09/06/2017Mentat Plus - The Embeddinglei50.00
-
Sabin Mocanu09/06/2017Mentat Plus - The Embeddinglei50.00
-
Lavinia Nistor09/06/2017Mentat Plus - The Embeddinglei50.00