Războiul lumilor de H.G. Wells

Războiul lumilor este poate cea mai cunoscută operă a lui H.G.Wells. Acum într-o traducere modernă, împreună cu ambele adaptări pentru marele ecran și cele două versiuni ale operei pop/rock compusă de Jeff Wayne.

  • Descriere
  • FAQ
  • Susținători

Războiul lumilor este poate cel mai cunoscut roman science-fiction al lui H. G. Wells, primul serializat în 1897 în Marea Britanie de către revista Pearson’s Magazine și în SUA de către revista Cosmopolitan. Prima apariție a romanului în versiune hardcover a fost în 1898 și a fost publicată de către editorul William Heinemann, la Londra. Scrisă între 1895 și 1897, este una dintre primele povești care detaliază un conflict între omenire și o rasă extraterestră. Romanul este una dintre cele mai comentate lucrări din science fiction.

Analizând astăzi arhivele, constatăm că această carte, o biografie completă a vieții dinainte și după Războiului Lumilor, un război dintre omenire și o rasă extraterestră, a avut un impactul internațional imediat și a fost adaptată pentru aproape toate mediile:  serializare în revistele americane, adaptare radiofonică (legendara dramatizare a lui Orson Welles din 1938), adaptările pentru televiziune și ecranizările realizate de regizori celebri, de la George Pal până la Steven Spielberg, opera rock a lui Jeff Wayne și numeroasele alte lucrări care s-au inspirat din originalul roman al lui Wells.

Editura Eagle vă invită să susțineți proiectul Războiul lumilor, retradusă și readaptată în limba română după mai bine de 50 de ani de către scriitorul și exegetul Mircea Opriță, cel care a publicat studiul de istorie literară H.G. Wells, utopia modernă și care vine astăzi în fața cititorilor și pasionaților de science-fiction cu această versiune.

Volumul va apărea în ediția de Opere Alese, într-o versiune Hardcover legată, cu supracopertă, o carte făcută să dureze. De asemenea, interiorul va face din acest volum un adevărat obiect de colecție. Primul tiraj, cel oferit prin Mentat.ro editorilor virtuali, va fi numerotat de la 1 la 500 și va include o secțiune cu numele Mentaților care vor susține apariția volumului. Sunt 500 de exemplare numerotate în amintirea ediției speciale produse de către editorul belgian L. Vandamme și ilustrată de către artistul brazilian  Henrique Alvim Corrêa.

În plus, la volumul decolecție vor putea fi adăugate una dintre ecranizările pentru marele ecran sau una dintre variantele musicalului realizat de către Jeff Wayne.

Îngrijitorul ediției este Mircea Opriță, secondat de către editorul Mugur Cornilă, scriitorul Marian Truță și redactorul Mihaela Sipoș.


Cu numeroși ani în urmă, aflându-se ca de atâtea ori într-un cerc de simpatizanți ai anticipației, Adrian Rogoz mi-a făcut surpriza de a vorbi despre tânărul care eram atunci ca despre „Wellsul român”, poziționându-se pe sine însuși mai aproape de idealurile și de scrisul lui Jules Verne. Eticheta era măgulitoare, firește, pentru cel abia intrat în atelierul unde se forja creația literară a momentului; deși aveam să constat ceva mai târziu, din Încercarea de autobiografie a englezului, cu ce sentimente amestecate – parțial mângâietoare de orgoliu, parțial alarmante pentru aspirațiile de originalitate ale lui Wells – primise el însuși un șir de etichete ce-i apropiau numele și scrierile literare de Verne, Edward Bulwer-Lytton, Dickens, Kipling și alții, lângă care critica oficială a timpului îi oferea cu superficială generozitate plasamentul secund („al doilea X, Y, Z”).

Nu știu în ce măsură talentul meu ar fi putut corespunde până la suprapunere cu tiparul Wells (față de care mi-am permis să am, când a fost cazul, și destule rezerve critice). Însă adevărul este că m-am simțit mereu, mă simt și astăzi, apropiat de modelul său de creație, de felul cum scaldă în efecte fascinante lumea noastră banală, deschizând breșe și lăsând să pătrundă prin ele tulburătoarele elemente ale unei vii fantezii științifice, capabilă, aceasta din urmă, să facă din cadrul cel mai comun o explozie de insolit. M-am descoperit așadar, în destule rânduri, atras irezistibil de acest pilon al SF-ului universal clasic: de „tânărul Wells”, precizez, și mai puțin de moralistul neconvențional dar plictisitor care a devenit acela de la un punct încolo – încât am și scris un studiu mai amplu consacrat relației lui cu utopia modernă (SF-ul y compris).

Se consideră îndeobște că traducerea unei scrieri din patrimoniul universal al literaturii, odată făcută, trebuie repetată după cincizeci de ani (interval oarecum convențional), fiindcă în atâtea decenii se mai schimbă limba uzuală, scuturându-se de expresii vetuste, acceptând neologisme și expresii curente, fixându-se mai temeinic în oralitate și într-o modernitate care, prin contrast, face uneori formulările mai vechi să devină supărătoare și chiar ridicole. A reveni cu traduceri noi din texte clasice constituie nu atât o chestiune de orgoliu, cât una de igienă stilistică obligatorie. În plus, intervalul de timp înscris între atunci și acum face posibilă și ieșirea din imersiune a altor defecte conservate prin rutină de traducerea veche, cum ar fi unele discrete alunecări de la text, citiri greșite sau numai aproximative ale unora dintre cuvinte, ale sensurilor lor speciale din context. Mai apar, apoi, situații de neadaptare la personaj, la natura și psihologia lui proprie, așa cum pe acestea din urmă le-a construit cândva autorul, ceea ce poate altera un stil simplu și o vorbire familiară, transformându-le involuntar într-o exprimare mai greoaie și chiar pedantă, „gramaticală”, dar lipsită de viață în context și, în orice caz, aflată dincolo de intențiile descifrabile la autor.

H.G. Wells n-a avut parte, la noi, de traducători superficiali și neinspirați, însă timpul nu exclude de la coroziune nici rezultatul ostenelilor acestora. Fie că e vorba de C. Vonghizas și Mihu Dragomir, sau de C. Vonghizas și Victor Kernbach, renumitele cupluri pro-wellsiene din anii 1960, când s-a lansat importanta ediție de Opere alese de la Editura Tineretului, fie că-l avem în vedere pe B. Bereanu, un mai vechi traducător din povestirile utopistului modern englez, efemere inexactități de lectură a originalului am putut vedea și în cazul traducerilor semnate de ei. Pe cât mi-a fost cu putință, m-am străduit să remediez asemenea situații, rămânând cu statornicie în vecinătatea intimă și reconfortantă a textului englezesc. Trebuie să mărturisesc că, de pe pozițiile unui scriitor care își respectă în primul rând opera proprie, am avut în vedere reglajele cerute de un „acord fin” și pentru opera tradusă.  

Unele păguboase eliminări de text, pe care cititorul interesat le poate descoperi la o atentă urmărire a traducerilor anterioare în paralel cu originalul, nu cred că trebuie puse în seama traducătorilor mai vechi, ci văzute mai curând ca efecte ale suspiciunilor politico-ideologice practicate în epoca stalinistă. Din păcate, nici Wells n-a fost scutit de asemenea ingerințe penibile, redactorii și cenzorii socotind pesemne că și în cazul lui, la fel ca în acela al nefericiților de români, referirile la divinitate, de pildă, trebuiau eliminate. „Acuratețea” ideologică trecea, astfel, înaintea acurateții literare a textului original, de unde și recurgerea la o chirurgie imposibil de acceptat din perspectiva unei conștiințe etico-literare clare. Evident, pasajele-lipsă și-au regăsit locul cuvenit în textul stabilit de autor.

Mircea Opriță


Războiul lumilor din 1953 este prima dintre cele cinci adaptări ale romanului cu același nume de H. G. Wells, o relatare modernă a romanului din 1897. Locul de desfășurare nu mai este era victoriană a Angliei, ci anul 1953 al sudului Californiei. Pământul este invadat brusc și neașteptat de marțieni, iar cercetătorul american Clayton Forrester caută orice slăbiciune care îi poate opri. În film se reflectă inclusiv situația stării de război rece din acea perioadă.

Efectele speciale, care au fost la vremea lor de ultimă oră, acum par ciudate, dar pentru spectatorii care apreciază filmele vechi și sunt interesați de istoria filmului, cât și pentru fanii genului, acest clasic SF este un film care trebuie văzut.


Războiul lumilor a câștigat un premiu Oscar pentru cele mai bune efecte vizuale și a influențat multe alte filme science fiction. În 2011, Războiul lumilor, versiunea 1953, a fost selectat pentru conservare în Registrul Național de Film al Statelor Unite din Biblioteca Congresului, fiind considerat „semnificativ din punct de vedere cultural, istoric sau estetic”(Wikipedia).

Puteți primi acest film împreună cu cartea, dacă alegeți reward-ul potrivit.

Războiul lumilor (versiunea 2005) este un film în regia lui Steven Spielberg, bazat pe romanul cu același titlu de H.G Wells. În distribuție sunt Tom Cruise, Dakota Fanning, Justin Chatwin, Miranda Otto și Tim Robbins, iar povestitorul nimeni altul decât Morgan Freeman. În acest scenariu, o familie luptă pentru supraviețuire atunci când extratereștrii invadează Pământul și devastă orașele din America cu mașinile lor de război ciudate.

Filmul a fost realizat în 73 de zile și detaliile despre el au fost ținute secrete până la lansare. Războiul lumilor a fost un succes de casă și a devenit cel de-al patrulea cel mai de succes film din 2005, atât pe plan intern, cât și internațional. La momentul lansării, era filmul cu cele mai mari încasări în care Tom Cruise avusese rolul principal.

A fost nominalizat la trei oscaruri și a câștigat mai multe premii (printre care și premiul Saturn al Academiei Americane de Film pentru filmele Science Fiction, Fantasy și Horror).

Lansată la 40 de ani de la dramatizarea radiofonică a lui Orson Welles a poveștii lui Wells, versiunea muzicală creată de Jeff Wayne, musicalul „The War of the Worlds” se prezintă ca o dramă radiofonică în stil vechi, dar cu narațiuni orchestrate modern de către Rick Wakeman și David Bedford. Și deși îi lipsesc aranjamentele sofisticate, are o distribuție impresionantă și pe Richard Burton ca povestitor. Prezența lui Julie Covington, precum și a lui Justin Hayward de la Moody Blues în roluri extrem de atractive atestă aspirațiile de operă pop/rock.

The Eve of the War, Forever Autumn, Thunder Child, și The Spirit of Man sunt cele mai recunoscute cântece ale albumului. Forever Autumn, cântat de Justin Hayward, a fost în top 10 în 22 de țări și a ajuns numărul 1 în 11 țări. Cea mai mare parte a versurilor a fost scrisă de Gary Osborne.

Muzica de pe acest album a fost folosită pe coloana sonoră a filmului „Nea Mărin miliardar” (1979) regizat de Sergiu Nicolaescu. Este vorba despre The Eve of the War și Horsell Common and the Heat Ray. Regizorul nespecificând acest lucru pe genericul de final!

The Eve of the War a fost folosită ca temă muzicală pentru ciclul de reportaje Drumuri europene (1976-1983) realizat de Aristide Buhoiu pentru Televiziunea Română.

A doua versiune a acestui album, The War of The Worlds – The new generation, lansată în 2012, vine cu o altă distribuție. Astfel, rolul povestitorului este preluat de Liam Neeson. Din producție mai fac parte David Essex, Joss Stone, Maverick Sabre și Gary Barlow.

Ambele versiuni sunt prezente în pachetele acestui proiect.

Nivelurile de reward pentru contribuția la această carte sunt:

SUSȚINĂTOR – 10 lei

Mesaj de confirmare personalizat – veți primi un mesaj standardizat de mulțumire prin e-mail, cu adresare personală.

Menționarea contribuției într-o secțiune specială a cărții digitale și a cărții tipărite, versiunea Softcover, ca SUSȚINĂTOR

Carte poștală de colecție, cu o dedicație și semnătura traducătorului, cu valoare numismatică.

DIGITAL FAN – 15 lei

Mesaj de confirmare personalizat – veți primi un mesaj standardizat de mulțumire prin e-mail, cu adresare personală.

Menționarea contribuției într-o secțiune specială a cărții digitale și a cărții tipărite, versiunea Softcover, ca FAN

Carte poștală de colecție, cu o dedicație și semnătura traducătorului, cu valoare numismatică, expediată prin poștă.

Cartea în format digital va fi expediată pe adresa dvs. de e-mail imediat ce se termină campania. Astfel, veți fi primul care va citi noua versiune a cărții!

EDITOR VIRTUAL – 20 lei

Mesaj de confirmare personalizat – veți primi un mesaj standardizat de mulțumire prin e-mail, cu adresare personală.

Menționarea contribuției într-o secțiune specială a cărții digitale și a cărții tipărite, versiunea Softcover, ca EDITOR VIRTUAL

Carte poștală de colecție, cu valoare numismatică.

Cartea digitală personalizată, în format epub sau mobi.

Cartea tipărită, versiunea Softcover, cu autograful traducătorului.

MENTAT – 39 lei 29 lei

Mesaj de confirmare personalizat – veți primi un mesaj standardizat de mulțumire prin e-mail, cu adresare personală.

Menționarea contribuției într-o secțiune specială a cărții digitale și a cărții tipărite, versiunea Softcover, ca MENTAT

Carte poștală de colecție, cu o dedicație și semnătura traducătorului, cu valoare numismatică.

Cartea digitală personalizată, în format epub sau mobi.

Cartea tipărită, versiunea Hardcover (ediție de lux), numerotată, cu autograful traducătorului. Primul tiraj, cel oferit prin Mentat.ro, va fi numerotat de la 1 la 500

MENTAT Book & Movie Classic – 59 lei

Mesaj de confirmare personalizat – autorul va trimite fiecărui contribuitor un mesaj standardizat de mulțumire prin e-mail, cu adresare personală.

Menționarea contribuției într-o secțiune specială a cărții digitale și a cărții tipărite, versiunea Hardcover, ca MENTAT

Cartea digitală personalizată, în format epub sau mobi.

Cartea tipărită, versiunea Hardcover (ediție de lux), numerotată, cu autograful traducătorului. Primul tiraj, cel oferit prin Mentat.ro, va fi numerotat de la 1 la 500

Invitație pentru 2 persoane la lansarea exclusivă a cărții în București.

DVD cu filmul de colecție The War of The Worlds, ediția 1953

MENTAT Book & Movie New Generation – 59 lei

Mesaj de confirmare personalizat – autorul va trimite fiecărui contribuitor un mesaj standardizat de mulțumire prin e-mail, cu adresare personală.

Menționarea contribuției într-o secțiune specială a cărții digitale și a cărții tipărite, versiunea Hardcover, ca MENTAT

Cartea digitală personalizată, în format epub sau mobi.

Cartea tipărită, versiunea Hardcover (ediție de lux), numerotată, cu autograful traducătorului. Primul tiraj, cel oferit prin Mentat.ro, va fi numerotat de la 1 la 500

Invitație pentru 2 persoane la lansarea exclusivă a cărții în București.

DVD cu filmul The War of The Worlds, ediția 2005

MENTAT Book & Movie Complete Edition – 85 lei

Mesaj de confirmare personalizat – autorul va trimite fiecărui contribuitor un mesaj standardizat de mulțumire prin e-mail, cu adresare personală.

Menționarea contribuției într-o secțiune specială a cărții digitale și a cărții tipărite, versiunea Hardcover, ca MENTAT

Cartea digitală personalizată, în format epub sau mobi.

Cartea tipărită, versiunea Hardcover (ediție de lux), numerotată, cu autograful traducătorului. Primul tiraj, cel oferit prin Mentat.ro, va fi numerotat de la 1 la 500

Invitație pentru 2 persoane la lansarea exclusivă a cărții în București.

DVD cu filmul The War of The Worlds, ediția 2005

DVD cu filmul de colecție The War of The Worlds, ediția 1953

MENTAT Book & Musical Classic – 109 lei

Mesaj de confirmare personalizat – autorul va trimite fiecărui contribuitor un mesaj standardizat de mulțumire prin e-mail, cu adresare personală.

Menționarea contribuției într-o secțiune specială a cărții digitale și a cărții tipărite, versiunea Hardcover, ca MENTAT

Cartea digitală personalizată, în format epub sau mobi.

Cartea tipărită, versiunea Hardcover (ediție de lux), numerotată, cu autograful traducătorului. Primul tiraj, cel oferit prin Mentat.ro, va fi numerotat de la 1 la 500

Invitație pentru 2 persoane la lansarea exclusivă a cărții în București.

Albumul concept „The Musical Version of The War Of The Worlds” de Jeff Wayne, ediția 1973.

MENTAT Book & Musical New Generation – 99 lei

Mesaj de confirmare personalizat – autorul va trimite fiecărui contribuitor un mesaj standardizat de mulțumire prin e-mail, cu adresare personală.

Menționarea contribuției într-o secțiune specială a cărții digitale și a cărții tipărite, versiunea Hardcover, ca MENTAT

Cartea digitală personalizată, în format epub sau mobi.

Cartea tipărită, versiunea Hardcover (ediție de lux), numerotată, cu autograful traducătorului. Primul tiraj, cel oferit prin Mentat.ro, va fi numerotat de la 1 la 500

Invitație pentru 2 persoane la lansarea exclusivă a cărții în București.

Albumul concept „The Musical Version of The War Of The Worlds New Generation” de Jeff Wayne, ediția 2012 (CD).

MENTAT Book & Musical Complete Edition – 169 lei

Mesaj de confirmare personalizat – autorul va trimite fiecărui contribuitor un mesaj standardizat de mulțumire prin e-mail, cu adresare personală.

Menționarea contribuției într-o secțiune specială a cărții digitale și a cărții tipărite, versiunea Hardcover, ca MENTAT

Cartea digitală personalizată, în format epub sau mobi.

Cartea tipărită, versiunea Hardcover (ediție de lux), numerotată, cu autograful traducătorului. Primul tiraj, cel oferit prin Mentat.ro, va fi numerotat de la 1 la 500

Invitație pentru 2 persoane la lansarea exclusivă a cărții în București.

Albumul concept „The Musical Version of The War Of The Worlds” de Jeff Wayne, ediția 1973 (CD).

Albumul concept „The Musical Version of The War Of The Worlds New Generation” de Jeff Wayne, ediția 2012 (CD).

MENTAT Book & Movie & Musical Classic – 139 lei

Mesaj de confirmare personalizat – autorul va trimite fiecărui contribuitor un mesaj standardizat de mulțumire prin e-mail, cu adresare personală.

Menționarea contribuției într-o secțiune specială a cărții digitale și a cărții tipărite, versiunea Hardcover, ca MENTAT

Cartea digitală personalizată, în format epub sau mobi.

Cartea tipărită, versiunea Hardcover (ediție de lux), numerotată, cu autograful traducătorului. Primul tiraj, cel oferit prin Mentat.ro, va fi numerotat de la 1 la 500

Invitație pentru 2 persoane la lansarea exclusivă a cărții în București.

Albumul concept „The Musical Version of The War Of The Worlds” de Jeff Wayne, ediția 1973 (CD).

DVD cu filmul de colecție The War of The Worlds, ediția 1953

MENTAT Book & Movie & Musical New Generation – 129 lei

Mesaj de confirmare personalizat – autorul va trimite fiecărui contribuitor un mesaj standardizat de mulțumire prin e-mail, cu adresare personală.

Menționarea contribuției într-o secțiune specială a cărții digitale și a cărții tipărite, versiunea Hardcover, ca MENTAT

Cartea digitală personalizată, în format epub sau mobi.

Cartea tipărită, versiunea Hardcover (ediție de lux), numerotată, cu autograful traducătorului. Primul tiraj, cel oferit prin Mentat.ro, va fi numerotat de la 1 la 500

Invitație pentru 2 persoane la lansarea exclusivă a cărții în București.

Albumul concept „The Musical Version of The War Of The Worlds New Generation” de Jeff Wayne, ediția 2012 (CD).

DVD cu filmul The War of The Worlds, ediția 2005 (DVD)

MENTAT TOTAL – Pachet complet Războiul lumilor – 229 lei

Mesaj de confirmare personalizat – autorul va trimite fiecărui contribuitor un mesaj standardizat de mulțumire prin e-mail, cu adresare personală.

Menționarea contribuției într-o secțiune specială a cărții digitale și a cărții tipărite, versiunea Hardcover, ca MENTAT

Cartea digitală personalizată, în format epub sau mobi.

Cartea tipărită, versiunea Hardcover (ediție de lux), numerotată, cu autograful traducătorului. Primul tiraj, cel oferit prin Mentat.ro, va fi numerotat de la 1 la 500

Invitație pentru 2 persoane la lansarea exclusivă a cărții în București.

Albumul concept „The Musical Version of The War Of The Worlds” de Jeff Wayne, ediția 1973 (CD).

Albumul concept „The Musical Version of The War Of The Worlds New Generation” de Jeff Wayne, ediția 2012 (CD).

DVD cu filmul de colecție The War of The Worlds, ediția 1953

DVD cu filmul The War of The Worlds, ediția 2005 (DVD)

SPONSOR – 1000 lei

Mesaj de confirmare personalizat – autorul va trimite fiecărui contribuitor un mesaj standardizat de mulțumire prin e-mail, cu adresare personală.

Menționarea contribuției într-o secțiune specială a cărții digitale și a cărții tipărite, versiunea Hardcover, ca MENTAT

Cartea digitală personalizată, în format epub sau mobi.

2 X Cartea tipărită, versiunea Hardcover (ediție de lux), numerotată, cu autograful traducătorului. Primul tiraj, cel oferit prin Mentat.ro, va fi numerotat de la 1 la 500

Invitație pentru 4 persoane la lansarea exclusivă a cărții în București.

2 X Albumul concept „The Musical Version of The War Of The Worlds” de Jeff Wayne, ediția 1973 (CD).

2 X Albumul concept „The Musical Version of The War Of The Worlds New Generation” de Jeff Wayne, ediția 2012 (CD).

2 X DVD cu filmul de colecție The War of The Worlds, ediția 1953

2 X DVD cu filmul The War of The Worlds, ediția 2005 (DVD)

O pagină de interior, la finalul cărții, înainte de coperta III, cu reclama dorită

Save

Save

Save

Save

Save

Save