Misiune

MISIUNEA MENTATULUI

Conform romanelor lui Frank Herbert din seria Dune, in perioada care a urmat dupa razboiul generalizat dintre oameni si masinile ganditoare, cunoscut sub numele de Jihadul butlerian, se interzisese crearea de masini inzestrate cu ratiune. Disciplina acoperita de functia de mentat fusese creata pentru realizarea de catre oameni a calculelor, functie ce fusesera anterior rezervata masinilor. Absolut similar, gruparile numite Bene Gesserit si Ghilda Spatiala preluasera functii ce fusesera anterior razboiului atribuite, de asemenea, masinilor. Pentru intreaga perioada scursa de la Jihadul butlerian si pana in prezentul descris in roman, societatea umana considerase si continua sa considere mentatii ca surse primordiale de logica si judecata.

Suntem bucurosi sa oferim, pentru prima data in Romania, un sistem de editare bazat pe finantare colectiva (crowdfunding), care vine in sprijinul autorilor independenti, dar si a autorilor consacrati, publisherilor independenti, editurilor de toate marimile si, nu in ultimul rand, cititorilor pasionati, considerati MENTATII editarii colective, sursele de logica si judecata in publicarea cartilor noastre.

SCURT ISTORIC

Editarea colectivă a fost sistematizată într-un proiect unic pentru Romania in urma cu aproape 8 ani, de catre editorul Mugur Cornila, in colaborare cu jurnalistul, scriitorul si design-conceiverul american Dan Conover, care gandise un sistem asemanator, adaptat pentru piata americana. Din pacate, in acel moment nu exista o platforma dedicata unui astfel de sistem. Totusi, timp de 1 an, mecanismul a fost prezent online, incercand sa atraga entuziasti si sa adapteze cerintele tehnice la conceptul efectiv. Era prea devreme. Si s-a transformat in ceea ce acum este cunoscut ca prima Editura Virtuala, o platforma de editare pentru scriitorii independenti (www.editura-virtuala.ro).

CROWDFUNDING SAU FINANTAREA COLECTIVĂ

Astazi, datorită aparitiei platformelor de crowdfunding dedicate, Editarea Colectiva poate prinde viata. Suntem onorati de participarea la acest proiect, a autorilor care au facut posibila crearea primelor proiecte. Avem, astfel, credinta ca nimic nu mai poate opri aceasta calatorie.

Suntem onorati, in aceeasi masura, de atentia pe care am primit-o din partea colegilor de breasla sau a autorilor consacrati care si-au anuntat deja intentia de a participa cu proiecte noi.

REWARDS

Toate marile edituri se apleaca spre bestselleruri internationale, carti celebre si autori foarte cunoscuti, carti ecranizate sau ecranizabile, carti care sunt mentionate in topurile de vanzari, in principal cele din Statele Unite (pentru ca, nu?, de acolo ne vine cultura in ultima vreme), evitand carti care nu le aduc un succes imediat sau un profit consistent.

Noi suntem aici ca să cream altfel de bestselleruri, cu ajutorul si prin participarea directa a cititorilor.

Pentru ca Mentat.ro este un sistem de Editare Colectiva, participativa, care permite cititorilor să se implice nemijlocit in aparitia cartilor prin contributiile proprii, o atentie speciala este acordata, cum este si normal, co-editorilor, mentatilor editoriali. Sistemul de reward, de recompensare a implicarii lor este atent gandit pentru fiecare proiect, astfel incat fiecare finantator sa primeasca in schimbul contributiei exact ceea ce a asteptat. De regula, contributiile sunt echivalate cu contravaloarea cartii finantate, la un pret special sau/si a unor bonusuri si servicii definite de catre administratorul fiecarui proiect în parte.